Τι θα συμβεί εάν αμελήσω τον οδοντίατρο;

Τα δόντια δυστυχώς είναι ένας ύπουλος εχθρός. Μπορεί να προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα όμως σπάνια θα δώσουμε σημασία ή θα το αντιληφθούμε άμεσα.

Εάν αμελήσουμε τον 6μηνο έλεγχο και καθαρισμό μας, το διάστημα εκείνο η πιο απλή περίπτωση που μπορεί να συμβεί και συχνά μάλιστα είναι να εμφανιστεί τερηδόνα στα δόντια μας δημιουργώντας κάποιου είδους “τρύπα”. Η τρύπα αυτή, εάν το παρατηρήσει ο οδοντίατρός μας εγκαίρως, αρχικά καλύπτεται με ένα απλό λευκό σφράγισμα ρητίνης.

Σταδιακά θα αρχίσει να μεγαλώνει αφήνοντας εκτεθειμένη την οδοντίνη και θα δημιουργήσει ευαισθησίες στο κρύο και στο ζεστό και αργότερα στο γλυκό και στην μάσηση-πίεση γενικώς. Κάπου σε αυτό το στάδιο ξεπερνάμε το σφάγισμα και μπαίνουμε στα “χωράφια” της απονεύρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η τερηδόνα έχει προχωρήσει τόσο πολύ που πλέον θα πρέπει να νεκρωθεί το δόντι κάτι που φυσικά δεν είναι καλό διότι δεν θα έχετε αισθήσεις στη μάσηση και δαγκώνοντας δυνατά μπορεί να προκαλέσετε κάταγμα κάτι που επίσης κάνει το δόντι πιο επιρρεπές σε κατάγματα λόγω της απονεύρωσης .

Στην περίπτωση που το δόντι υποστεί κάταγμα ανάλογα με την κάθε περίπτωση ή θα πρέπει να αποκατασταθεί το σπασμένο κομμάτι με προσθετική εργασία(ένθετο, επένθετο, στεφάνη), ή θα πρέπει να γίνει εξαγωγή και στη συνέχεια αποκατάσταση(εμφύτευμα, γέφυρα)

Φυσικά κάπου εδώ θα πρέπει να τονίσουμε αν και όλοι το γνωρίζετε ότι από το σημείο που θα χρειαστούμε απονεύρωση και μετά οι τιμές σε ένα οδοντιατρείο  ανεβαίνουν κατά πολύ και ανάλογα με το είδος θεραπείας και εργασίας που θα χρειαστείτε.

Επομένως τι είναι καλύτερο για την υγεία μας αλλά και για την τσέπη μας; Να μην αμελούμε τον 6μηνο έλεγχό μας ή να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο όποτε πονάμε και μόνο τότε;